Mivel itt a tavasz, a tavasszal együtt pedig a kerti zöldségek is lassan megérkeznek, ilyenkor mindig nagyobb kedvem van főzőcskézni. Most épp megláttam, hogy apám újhagymát eszik, úgyhogy a maradékra lecsaptam, és még pár hozzávalóval egy jó kis ebédet rittyentettem különösebb erőbefektetés nélkül. :)

Ami kell hozzá (mennyiséget nem írok, mert én is csak random raktam bele, mindenki ízlése szerint alkosson - ráadásul az összetevőkhöz sem kell feltétlen ragaszkodni):

(új)hagyma
sonka/valamilyen felvágott
gomba
tejföl
tejszín
só, bors (plusz én fokhagymasót is raktam bele, ez lehet sima fokhagyma is)
szélesmetélt
kevés margarin/(olíva)olaj
(füstölt)sajt

Az elkészítése így nézett ki:

Megpucoltam, megmostam, felvágtam a gombát és sós vízben főztem, ez kb. öt perc alatt kész volt. Eközben felvágtam karikákra az újhagymát (tényleg nagyon új még :)), valamint felkockáztam a sonkát (amit én vettem, igazából fokhagymás, főtt, és talán még füstölt comb volt, sose ettem ilyet azelőtt, de nagyon finom és porhanyós). A gombát lecsöpögtettem, azután egy nagyobb lábasban felolvasztottam kevés margarint, de ez lehet vaj, olaj, vagy egyszerűen víz is, én margarint szoktam használni, vagy ha van itthon, akkor olívaolajat. Ezen puhítottam kicsit a sonkát és a hagymát, szeretem, ha kicsit nyers marad, de nem is kellett sokat szüttyögni vele, eleve puha volt a hagyma és a sonka is. Kicsit később a gombát is hozzáadtam, és ezzel együtt feltettem egy másik edényben a szélesmetéltet főni. Itt igyekeztem belőni, hogy passzoljon a mennyisége a készülő "szószhoz", hogy ne vesszen el benne, de ne is legyen egy merő tészta az egész. Ez mindenkinek az egyéni ízlésére van bízva. :) Szóval, mikor összerottyant a hagyma-sonka-gomba, szórtam rá sót és borsot meg egy kis fokhagymasót is, de itt ki-ki használhatja a kedvenc fűszereit, amik passzolnak az ízvilághoz. Amikor csak gombával csináltam, petrezselymet is raktam bele. Ezután adtam hozzá jó sok tejszínt (hogy ellepje az egészet), és két evőkanál tejfölt. Innentől már csak forraltam rajta egyet, ellenőriztem, hogy nem kell-e utóízesíteni (nem kellett :)), azután kész is volt. Eddigre a tészta is megfőtt, azt is lecsöpögtettem, majd nem megvárva, hogy egy összeragadt tésztagolyóvá hűljön, beleforgattam a szószba. Ha az ízléseteknek úgy jobban megfelel, külön is lehet hagyni, és a tányérra szedett tésztára rakni a szószt. Amikor már kiszedtem egy adagot, reszeltem rá kevés füstölt sajtot, és voilá! Bon appétit!

 

Ő volt a végeredmény:

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A recepten mindenki ízlése szerint variálhat. :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pohjola.blog.hu/api/trackback/id/tr994459243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása